Natuurlijk hebben ook wij boodschappen voor een beperkt budget. Daar doen we ons uiterste best voor, omdat we iedereen de voordelen van biologisch gunnen. Maar over het algemeen genomen is boodschappen doen bij een supermarkt goedkoper dan bij ons.
Hoe kan dat toch? Rijden alle bio-winkeliers in een gouden Bentley? Wonen ze in een kasteel met een tamme draak als waakhond? Nou, dat ligt net iets anders, daar willen we hieronder graag iets over zeggen.
Het aantal mensen dat biologisch boodschappen doet neemt toe. Maar waar gaat dit geld nu heen? Je beseft het misschien niet, maar stemmen doe je ook met je vork. Het merendeel wordt uitgegeven bij de supermarkten en een kleiner deel bij de biologische winkels. Maar er zit een aanzienlijk verschil in bedrijfsvoering tussen die twee soorten winkels.
Voor elk product zou een eerlijke prijs berekend moeten worden. Wij geloven dat een faire prijsstelling van onderaan af gedaan moet worden.
De ideale situatie: de boer koopt de zaadjes voor z'n komkommerplantjes en geeft aan hoeveel centjes hij minimaal voor zijn volgroeide komkommer nodig heeft. De groothandel komt de komkommer afhalen en rekent wat centjes voor vervoer en opslag. Als laatste rekent de winkel wat centjes voor het in de schappen leggen en voor de huur van de winkel.
Het omgekeerde is het geval in de supermarkt. De supermarkt inkoper zegt: "Ik wil 50 cent voor de komkommer gaan vragen. Boertje, maak jij eens komkommers voor 20 cent, meer ga ik je niet geven". Zij kunnen dit doen vanwege hun schaalgrootte, de boer staat machteloos. Zo worden de komkommers dan ook geteeld met het oog op bezuinigen in plaats van op kwaliteit of smaak.
Bedenk ook eens dat de komkommer in het voorbeeld een kip is. Dan is het logisch dat fipronil-achtige affaires en golven van stalbranden het gevolg zijn.
Lagere prijzen betekent lagere inkomsten voor boeren. Er moet bezuinigd worden op allerlei gebieden. Bij veeteelt betekent dit dat de dieren hier de dupe van zijn. Ze moeten sneller groeien, dus: vetmesten. Ze mogen niet ziek worden dus: enorme hoeveelheid antibiotica. Vervoer en behuizing moet zo goedkoop mogelijk, dus: ten koste van de veiligheid. En over het slachten zullen we het maar niet hebben, het moet wel gezellig blijven.
Ook bij de biologische producten in de supermarkt spelen deze situaties een rol. De supermarkt houdt van biologisch omdat de bio-klant gewend is om iets meer te betalen. Nog meer marge voor de supermarkt...
Jij hebt grote invloed, jouw uitgaven sturen wat de industrie aanbiedt. Dat wat jij vandaag koopt heeft gevolgen voor hoe de generaties in de toekomst zullen gaan leven. De aarde blijven vervuilen en uitputten is voor ons geen optie.
Wij willen graag meedenken over lagere prijzen. En niet alleen meedenken, maar ook daadwerkelijk doen. Soms stunten we enorm in onze winkels, maar dat gaat niet ten koste van de boer, dierenwelzijn of het milieu. We nemen dan ons verlies op dat product. Dat is dan niet slim en zakelijk, maar naar ons idee wel goed en eerlijk zaken doen.
Fair handelen, kwaliteit en duurzaamheid zijn de idealen waar de pioniers van biologisch voor stonden en waar wij voor staan. Dat we gemiddeld duurder zijn, nemen we voor lief. Omdat we weten wie de prijs betaalt voor goedkope producten.