Suiker is in het dagelijks gebruik de naam van een zoetmakende chemische verbinding die veel in producten wordt gebruikt. Nederlanders horen tot de wereldtop van snoepers met een jaarlijkse consumptie van 31 kilo aan snoep, koekjes, en chocolade per persoon. Dan hebben we het nog niet over de pakken suiker, frisdrank en de vele voedingsmiddelen waar het in is verwerkt. Dat er vele nadelen kleven aan de suikerconsumptie, buiten tandbederf, is geen punt van discussie meer. Relatief weinig mensen beseffen dat overmatig suikergebruik is gerelateerd aan veel aandoeningen die een verwoestende uitwerking hebben op ons hele lichaam.
Wat is het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde suiker? Ongeraffineerde suiker is suiker in zijn natuurlijke vorm, het is nog niet ‘schoongemaakt’ in de fabriek. De suiker wordt schoongemaakt om de suiker wit van kleur te maken, met een neutrale smaak en lange houdbaarheid. Door het raffineren van de suiker worden allerlei stoffen uit de suiker gehaald die je lichaam nodig heeft om de suiker goed te verwerken. Witte suiker bevat geen goede stoffen meer.
Ongeraffineerde suiker bevat allerlei vezels, mineralen, enzymen en vitaminen. Deze stoffen heeft je lichaam nodig om suiker goed te verteren. Al deze ‘goede’ stoffen worden tijdens het raffineren uit de suiker gehaald, waardoor je lichaam ze uit z’n eigen reserves moet halen. Die stoffen slaat je lichaam eigenlijk op voor onder meer een goed werkend immuunsysteem. Door het eten van geraffineerde suiker moet je lichaam die stoffen echter gebruiken voor het verwerken van de suiker. Hierdoor kan je immuunsysteem verzwakt raken. Bovendien brengt de onttrekking van deze stoffen uit het lichaam allerlei andere processen in je lichaam door de war, zoals de hormoonhuishouding.