Vegetarisme is gedurende duizenden jaren onderdeel geweest van verschillende religieuze en filosofische levensstijlen (o.a. van de scholen rond Pythagoras, Socrates en Plato) en werd vaak als essentieel gezien voor een spirituele ontwikkeling. Veel prominenten uit de wereldgeschiedenis waren overtuigde vegetariërs.
De laatste jaren is het aantal (parttime) vegetariërs sterk toegenomen, vooral vanwege ‘duurzaamheid’. Het eten van vlees wordt als niet-duurzaam gezien omdat de vleesindustrie nummer 1 grootste vervuiler is. Er is een steeds grotere groep mensen die één of twee dagen in de week vlees laat staan. Redenen om vegetarisch te eten zijn bijvoorbeeld het milieu, de gezondheid, het welzijn van dieren, de kwaliteit van het vlees en de wereldvoedselsituatie.
Daarnaast zit in gewoon gangbaar vlees hormonen, de dieren worden immers preventief geïnjecteerd met hormonen om bepaalde ziektes te voorkomen. Allerlei hormonen kunnen in vlees voorkomen en die worden niet allemaal vernietigd bij het bakken of bereiden van vlees. Een deel komt in je lichaam en kan gevolgen hebben: ze bevorderen de vetopslag en de lever moet extra hard werken om weer te proberen deze hormonen af te breken. Redenen genoeg om vlees te laten staan voor velen.
Vegetariërs kunnen zich onthouden van voedingsmiddelen en ingrediënten (bijv. gelatine of vetten) van voedingsmiddelen die afkomstig zijn van gedode dieren. Melk, melkproducten, eieren en honing worden wel door vegetariërs gegeten, veganisten onthouden zich ook hiervan.
Stremsel is afkomstig van de lebmaag van een gedood kalf, het wordt gebruikt bij het produceren van kaas. Er is ook kaas die geproduceerd is met behulp van plantaardige / microbieel stremsel, deze is wel geschikt voor vegetariërs. Het grootste deel van onze kaasassortiment is gestremd met plantaardig stremsel.
Er wordt wel eens getwijfeld of er geen tekorten ontstaan als het vlees uit de voeding wordt weggelaten. De belangrijkste voedingstoffen in vlees, vis en gevogelte zijn eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12. Deze stoffen kunnen prima uit plantaardige bronnen worden gehaald.
Eet veel vers en gevarieerd met peulvruchten, noten en zaden, volkoren granen/brood, aardappelen of pasta en een goede vleesvervanger. Op deze manier ben je goed bezig maar het is nooit verkeerd je horizon te verbreden.
Vitamine B12 vergt wat meer aandacht: algen en zeewier is niet voldoende. Verdiep je hier dus goed in. In sommige vleesvervangers zit al B12 toegevoegd en in sommige sojamelk varianten ook.
Maar natuurlijk is het nuttigen van kaas, melk en melkproducten en eieren ook al voldoende.
Als er geen vis wordt gegeten, moet extra aandacht geschonken worden aan goede omega-vetbronnen en eventueel jodium.
Bij veganistische voeding worden ook geen melkproducten gebruikt waardoor calcium, vitamine B2 en vitamine D ook extra aandacht vragen.
Eiwitten in het voedsel zijn nodig om lichaamseiwitten op te bouwen. Deze verschillende lichaamseiwitten hebben ieder hun eigen taak. In de westerse landen eten we gemiddeld zoveel eiwitrijk voedsel dat wat minder, door vlees eens weg te laten, juist niet erg is. De keuze in de Natuurwinkel is bovendien zo groot dat we ook zonder/met minder vlees gemakkelijk aan voldoende eiwit komen.
Eiwit zit in alledaagse producten als kaas, eieren, melk, sojaproducten, noten, zaden en ongeraffineerde graanproducten. Iemand die behalve vlees ook alle andere dierlijke producten uit het menu schrapt, zoals zuivel en eieren, moet ervoor zorgen bepaalde eiwitrijke producten in combinatie met elkaar te eten. Zo’n combinatie is bijvoorbeeld: peulvruchten met granen, erwtensoep met roggebrood of pindakaas op het brood.
De aminozuren carnitine en taurine kunnen vragen om extra aandacht. Mensen die vlees eten, krijgen voldoende taurine binnen. Taurine kan ons lichaam zelf maken uit methionine en cysteïne. Het komt in kleine hoeveelheden voor in zuivel. Carnitine komt hoofdzakelijk in rood vlees voor. We kunnen carnitine ook zelf maken met behulp van: Lysine, methionine, vitamine C, B3 en B6, ijzer, magnesium en voor de methyleringsreacties foliumzuur, B12 en betaïne. Voor eventuele suppletie raden we u aan dit altijd in overleg met uw (huis)arts te doen.
In visvet komen specifieke meervoudige vetzuren voor. Hoogstwaarschijnlijk zijn deze vetzuren mede verantwoordelijk voor de gunstige effecten van het één tot twee keer per week eten van vis. Tot deze gunstige effecten behoren onder andere bescherming tegen hart- en vaatziekte. Vegetariërs kunnen door het consumeren van alfa-linoleenzuurrijke producten mogelijk zelf deze vetzuren maken. Alfa linoleenzuur komt vooral voor in lijnzaadolie, walnoten, walnootolie en in mindere mate koolzaadolie. Het is wel belangrijk dat de voeding geen plantaardige transvetten bevat en niet rijk is aan verzadigde vetzuren en geraffineerde koolhydraten/suiker, omdat deze de vorming van visvetzuren kunnen remmen. Ook de verhouding tussen linolzuur (omega-6) en de alfa linoleenzuur (omega-3) is van groot belang. Het merk Aman Prana heeft kwalitatief goede plantaardige oliën in het assortiment met een goede verhouding tussen omega 3/6/9 vetzuren.
De Nederlandse Vegetariërsbond kan zwangere en zogende vegetarisch-etende vrouwen aanraden om vette vis te gaan eten of visoliesupplementen (bijv. Orthica) gebruiken. Noodzakelijk voor onder andere een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel/hersenen en oogfunctie van de ogen van de baby.
Benieuwd naar welke biologische vegetarische producten u bij ons kunt vinden?
Ons vegetarisch assortiment